4963225_lDe laatste tijd gaat op internet het verhaal rond van een Afrikaanse stam waarvan het leven van een kind niet start op de dag van de geboorte zelf, maar op het moment waarop de moeder voor het eerst haar kindje in haar gedachten ziet. De aanstaande moeder zondert zich vervolgens af totdat zij het lied van haar kindje in haar hoofd hoort. Dit liedje wordt vervolgens aan alle belangrijke mensen in het leven van haar zoon of dochter doorgegeven. En bij alle bijzondere overgangsmomenten tijdens zijn of haar leven wordt deze persoonlijke song gezongen. Het lied vergezelt het kind dus op zijn of haar levenspad.

Toen ik besloot om als ritueelbegeleider persoonlijke songs te schrijven, kende ik dit verhaal nog niet. Bovendien zijn er geruchten dat deze vertelling niet op waarheid berust. Voor mij maakt het echter niet zoveel uit of het bericht klopt of niet. Het is immers juist de symbolische betekenis die mij zo aanspreekt en dat zo prachtig aansluit bij mijn vakspecialisatie. Hoe bijzonder is het immers om een kind een song mee te geven die alle belangrijke overgangsmomenten van zijn of haar leven zal markeren? Een lied dat zelfs na de dood nog gezongen kan worden door kinderen en kleinkinderen.

Het kind in mijn dromen

Mijn dochter is nu zes maanden zwanger van haar eerste kindje. En hoewel ik niet de moeder maar de grootmoeder van dit kleine meisje zal zijn, is zij al in mijn hoofd geboren. Ze zit in mijn hart en speelt in mijn dromen. Ik ken haar naam en zie haar prachtig gezichtje al voor me.

Het beeld van een mooi, nogal eigenzinnig meisje blijft in mijn hoofd terugkeren. Een klein meisje dat, net als mijn eigen dochter, de gewassen uit al mijn plantenbakken trekt zodat ze de onderkant van de plantjes ook kan bekijken. Een meisje dat haar verdrietige babybroertje ferm toespreekt en zegt dat hij zich ‘niet zo moet aanstellen’. Een tienermeisje dat een leuke jongen voorbij loopt met de woorden: ‘Geloof jij in liefde op het eerste gezicht, of moet ik nog een keer langslopen?’ Een jonge studente die op school bij de leerkrachten bekend staat als ‘de leerling met wie je overal over kunt praten, als het maar niets met school te maken heeft!’

De vrije geest van het kind

Op Facebook zag ik nog niet zo lang geleden een foto van enkele stijve ballerinaatjes die plichtsgetrouw hun balletoefeningen aan de barre deden. Rechts van hen hing een meisje ondersteboven aan de barre met een verrukte uitdrukking op haar gezichtje. De ondertitel van de foto luidde: ‘Be the girl on the right’. Zoals dát meisje, zo is ook mijn dochter: een prachtige verschijning met een wild onderlaagje.

11474429_lAlledaags zal mijn kleindochtertje daarom wellicht niet worden. En dat wil ik ook niet. ‘Doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg’, is aan mij niet besteed. Ik wens dan ook dat mijn kleindochter altijd de vrijheid zal voelen (en nemen) om haar hart te volgen. En dat zij met haar uniciteit de ogen van de mensen om haar heen zal laten stralen. Maar ook: dat zij altijd weer de voetsporen van haar voorouders zal weten te vinden. Zij kan dan een stukje met hen meelopen en daar steun uit putten. Of juist kiezen om ergens een andere richting in te slaan en nieuwe sporen te maken vanuit de wetenschap dat zij liefdevol zal worden gevolgd.

Het lied voor mijn kleinkind

Net als die vrouwelijke Afrikaanse stamleden heb ik het liedje van mijn kleindochtertje al in mijn hoofd gehoord: een lief doch ietwat eigenzinnig walsje dat het midden houdt van een luisterliedje en een lullaby. Ik zal het mijn dochter en schoonzoon leren zingen.
Ik zal het voor mijn kleindochtertje zingen als zij geboren is en ik zal het voor haar verjaardag zingen. Ik zal het zingen als ze voor het eerst naar school gaat en ik zal het zingen als ze haar diploma haalt. Ik zal het zingen als ze voor het eerst verliefd is en ik zal het zingen als haar hart gebroken is. Ik zal het zingen als ze trouwt en ik zal het zingen als ze zelf moeder is geworden. En wanneer ze na een lang en gelukkig leven aan haar laatste lied toe is gekomen, dan zullen haar kinderen en kleinkinderen het liedje nog altijd voor haar zingen.

 

Droompad Ritueelbegeleiding
Rituelen, songs & ceremonies bij gelukkige en verdrietige levensmomenten

Corina Klerkx,  3 mei 2016

Deze tekst is gepubliceerd met
toestemming van mijn dochter.